Forum kierunku Biologia
1.Tłuszcze zwierzece budowa i rola.
2.Przemiany zachodzące w tłuszczach.
3.Białka łącznotkankowe.
4.Białka miofibrylarne.
5.Białka sarkoplazmatyczne.
6.Białka regulujące.
7.Rodzaje bialek występujących w mięsie.
8.Rola wody w mięsie.
9.Sole mineralne.
10.Węglowodany.
11.Podstawowy skład chemiczny mięsa chudego.
12.Budowa histologiczna mięśni.
13.Budowa i rola tkanki łącznej.
14.Budowa włókna mięśniowego.
15.Różnica między włóknami białymi i czerwonymi.
16.Przemiany egzogenne w mięsie.
17.Przemiany endogenne w mięsie.
18.Przemiany poubojowe.
19.Różnica między przemianami ezogennymi i endogennymi.
20. Glikoliza poubojowa.
21.Stężenie pośmiertne-Rigor mortis.
22.Dojrzewanie mięsa.
23.Autolityczny rozkład mięsa.
24.Gnicie mięsa.
25.Uboczne artykuly rzeźne.
26.Zasadnicze artykuły rzeźne.
27.Podroby.
28.surowce na biopreparaty.
29.Przemiany poubojowe w artykulach ubocznych.
30.Źródła zakażenia mięsa.
...dzis te zagadnienia dala babka na wykladzie:)
Offline