Biologia AR Szczecin

Forum kierunku Biologia


#1 2008-05-09 12:25:26

ziomaleczka

Biolog w pełni ;D

Zarejestrowany: 2007-01-15
Posty: 260
Punktów :   

Ćwiczenia nr 1 z przemian :)

A tak dla picu Pozdrawiam (przepisałam, więc wklejam).

ŻYWNOŚĆ MOŻNA UZNAĆ ZA FUNKCJONALNA JEŚLI:
* udowodniono jej korzystny wpływ na jedna lub więcej funkcji organizmu ponad efekt żywieniowy. Wpływ polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia i/lub zmniejsza ryzyko chorób
* musi przypominać postacią żywność konwencjonalna i wykazywać korzystne działanie na organizm w ilościach których oczekuje się ze będą normalnie spożywane z dieta
* produkt ze składników naturalnych i udokumentowany klinicznie pozytywny efekt prozdrowotny
* nie są to tabletki, suplementy spożywcze, kapsułki, krople, może to być część składowa diety ale nie może zastępować wszystkich produktów
* może obniżać poziom cholesterolu, wzmacniać układ odpornościowy, przywracać równowagę mikrobiologiczna, wspomagać leczenie zespołu jelita drażliwego, działać przeciwzapalnie.

ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNĄ MOŻNA PODZIELIĆ NA:
* naturalnie bogata w składniki prozdrowotne (marchew zielona herbata czosnek)
* do których składniki pro zostały dodane (margaryna z pro i prebiotykami, z z kwasami omega 3)
* w których zwiększono dostępność składników pro (dodanie inuliny która zwiększa wchłanianie wapnia)
* z których usunięto składniki antyżywieniowe
* żywność: niskoenergetyczna, wysokobłonnikowa, probiotyczna, niskosodowa, o zredukowanej zawartości cholesterolu, energetyzująca.
Obecnie do grup produktow spełniających kryteria żywności funkcjonalnej można zaliczyć:
*produkty wzbogacone w:
- nienasycone kwasy tłuszczowe
- stanole
- błonnik pokarmowy
- witaminy i składniki mineralne
- pro i prebiotyki
* produkty zawierające obniżoną zawartość:
- cholesterolu
- sodu
- kalorii

PROBIOTYKI
Preparaty lub żywe mikroorganizmy korzystnie oddziaływujące na organizm ludzki bądź zwierzęcy. Przetwory mleczne: Bifidobacterium, Lactobacillus.
Wpływ:
*chronią nasze jelito przed infekcjami spowodowanymi przez patogeny (obniżają pH za pomocą kwasu mlekowego i produkują naturalne antybiotyki)
* odporność organizmu i stabilizacja ścian jelita (bariera dla patogenów)
* zwiększają wchłanianie mikroelementów (wapń magnez cynk żelazo) tym zmniejszając np. ryzyko osteoporozy
* chronią przed rakiem lub zapaleniem jelita grubego
* pomagają przy usuwaniu promieniotwórczego srontu z naszego organizmu i neutralizują znaczna część toksyn pokarmowych

PREBIOTYKI
Nie trawione w jelicie substancje obecne w żywności względnie dodatki do żywności wspomagające wzrost lub przemianę mało pożądanych mikroorganizmów. Działanie tych substancji określa się jako „efekt bifidogenny”. Najważniejszą substancja z tej grupy jest inulina oraz laktulosa i krótkołańcuchowe fruktooligosacharydy. Inulina to węglowodan zbudowany głównie z fruktozy, nie trawiony przez enzymy znajdujące się w organizmie człowieka. Pozyskuje się ja z kłączy cykorii.

WTÓRNE SUBSTANCJE ROŚLINNE:
*składniki roślin aktywne biologicznie, pozytywne ich działanie zdrowotne to np. potencjał antyoksydacyjny
* przeciwutleniacze (ochrona przed wolnymi rodnikami)
* przeciwnowotworowe
* modulacja odporności
* obniżanie poziomu cholesterolu
* działanie antybiotyczne
* oraz przeciwzakrzepowe

Należą do nich:
     * karotenoidy (owoce warzywa)
     * saponiny (strączkowe szpinak)
     * fitosterole (nasiona orzechy olej sojowy)
     * glukozynolany (gorczyca chrzan kapusta)
    * flawonoidy (cebula brokuły jabłka)
    * kwasy fenolowe (kawa pełne ziarno ziemniaki)
   * fitoestrogeny (nasiona soi)
   * monoterpany (olejki eteryczne)
   * siarczki (czosnek cebula)

Przykłady żywności funkcjonalnej:
*Jogurty i inne fermenty mleczne (lactobacillus, bifidobacterium-> funkcjonowanie przewodu pokarmowego, hamowanie rozwoju bakterii gnilnych w jelicie grubym)
*tłuszcze do pieczywa (fitosterole, fitostanole-> obniżają poziom LDL, zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia)
*jaja wzbogacone w kwasy omega 3 (wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3EPE i DHA-> podwyższanie HDL, obniżanie ciśnienia krwi, zmniejszanie ryzyka chorób krążenia).


"... CAUSE WE ALL HAVE WINGS, BUT SOME OF US DON'T KNOW WHY..."

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.marysinlas.pun.pl www.niklan.pun.pl www.hwdpteam.pun.pl www.forum-gwiezdne-wojny.pun.pl www.unbeatenonyks.pun.pl