Biologia AR Szczecin

Forum kierunku Biologia


#1 2007-11-22 20:07:00

annoula

Biolog w pełni ;D

7898227
Call me!
Skąd: gr. IIa
Zarejestrowany: 2007-01-15
Posty: 135
Punktów :   
WWW

Wykłąd 7 - podstawy żywienia

Część dotycząca tłuszczy:

TŁUSZCZE

Tłuszcze (Lipidy) należą do dużej grupy naturalnych związków organicznych, nierozpuszczalnych w wodzie, natomiast rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych takich jak eter etylowy, eter naftowy, chloroform, benzen, aceton itd. Do lipidów zalicza się też pochodne lipidów naturalnych i pokrewne im związki, które zachowują cechy lipidów. Lipidy występują we wszystkich żywych organizmach. W roślinach są one obecne przede wszystkim w nasionach i w miąższu owoców, a w organizmach zwierząt w różnych narządach lub jako wyodrębniona tkanka tłuszczowa.



Funkcje

- są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, z 1 g tłuszczów wyzwalają się 9 kcal,
- są wygodnym i głównym źródłem materiału zapasowego (umożliwiają robienie przerw między posiłkami, podczas pracy, umożliwiają funkcjonowanie organizmu poza strefą neutralności cieplnej - utrzymywanie temperatury ciała),
- nagromadzony w tkance tłuszcz chroni przed nadmiernym wydzieleniem ciepła, pozwala na adoptowanie się w niskiej temperaturze, wewnątrz organizmu utrzymuje narządy w stałym położeniu, zapobiega ich przemieszczaniu się,
- odłożone w organizmie lipidy są magazynem wody, 30-50% tkanki tłuszczowej stanowi woda, spalenie 100 g tkanki tłuszczowej wyzwala 107 g wody,
- mieszane tłuszcze pożywienia są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K i Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (witamina F),
- tłuszcze w pożywieniu oszczędzają gospodarkę białkami i witaminami z grupy B,
- mają dużą wartość sytną - hamują wydzielanie soku żołądkowego, podnoszą smak potraw,
- pełnią funkcję budulcową, są składnikiem błon komórkowych oraz stanowią ważny element wchodzący w skład wielu hormonów, cholesterolu oraz ważnych substancji wewnątrzkomórkowych.




Zapotrzebowanie

  Tłuszcze powinny dostarczać 25-30% wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka. Powinny to być tłuszcze nienasycone, nie utwardzane chemicznie, pozbawione izomerów trans.

Podział

  Ze względu na budowę chemiczną lipidy można podzielić na:

1. Lipidy proste - estry kwasów tłuszczowych i alkoholi.

      - Lipidy właściwe

      - Woski 

2. Lipidy złożone - związki zawierające oprócz kwasów tłuszczowych i alkoholi także inne składniki.

      - Fosfolipidy

      - Glikolipidy
   
      - Inne lipidy złożone 

3. Lipidy pochodne - pochodne lipidów prostych i złożonych, powstałych przede wszystkim w wyniku ich hydrolizy, zachowując ogólne właściwości lipidów.

   
      - Kwasy tłuszczowe
   
      - Alkohole
   
      - Węglowodory


Lipidy właściwe

Są to estry kwasów tłuszczowych i glicerolu.

Woski
Są to estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi innych niż glicerol.

Fosfolipidy
Są to lipidy zawierające kwas fosforowy jako mono lub diester.

Glikolipidy
Są to związki zawierające co najmniej jeden cukier połączony wiązaniem glikozydowym z częścią lipidową.

Kwasy tłuszczowe
Tłuszcze zbudowane są z kwasów tłuszczowych, których budowa chemiczna determinuje podział tych związków na kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone (monoenowe) i wielonienasycone (polienowe).

Kwasy tłuszczowe nasycone (ważniejsze):

      - masłowy
   
      - kapronowy
   
      - kaprylowy
   
      - kaprynowy
   
      - laurynowy
   
      - mirystynowy
   
      - palmitynowy
   
      - stearynowy
   
      - arachidowy
   
      - behenowy
   
      - lignocerowy

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ważniejsze):

      - oleomirystynowy
   
      - oleopalmitynowy
   
      - oleinowy
   
      - elaidynowy
   
      - wakcenowy
   
      - gadoleinowy
 
      - erukowy
   
      - brasydynowy


Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (ważniejsze):
   
     - linolowy (omega-6)
   
      - γ-linolenowy (gamma-linolenowy) (omega-6)
   
      - arachidonowy (omega-6)
   
      - α-linolenowy (alfa-linolenowy) (omega-3)
   
      - dokozaheksaenowy (omega-3)
   
      - eikozapentaenowy (omega-3)

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe

      -  zawarte są głównie w żywności pochodzenia morskiego (w rybach, np. makrela, łosoś, halibut)

Rola Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych:

      - stanowią jeden z niezbędnych składników budulcowych komórek,
   
      - biorą udział w metabolizmie cholesterolu (zwłaszcza kwas arachidonowy) i jego transporcie (przeszło połowa estrów cholesterolu występuje w postaci połączeń z kwasem linolowym, co ułatwia ich rozprowadzenie w organizmie, obniżają poziom cholesterolu we krwi),
   
      - hamują agregację płytek krwi, powodują rozszerzanie naczyń krwionośnych, w tym i wieńcowych, działają antyarytmicznie,
   
      - są prekursorami do biosyntezy prostaglandyn i prostacyklin,
   
      - biorą udział w transporcie wody i elektrolitów przez błony biologiczne,
   
      - regulują wydalanie jonów sodu z organizmu. 

Niedobór Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych powoduje:

      - zahamowanie wzrostu i spadek przyrostu masy,
   
      - zmiany skórne i wypadanie włosów,
   
      - zwiększona wrażliwość na zmiany alergiczne i zakażenia bakteryjne,
   
      - spadek napięcia mięśnia sercowego (mniejsza siła skurczu, gorsze krążenie, obrzęki).

Ostatnio edytowany przez annoula (2007-11-22 20:10:59)


http://1.uploadmirror.com/uploaded/6/499/glitter_maker_10_17_2007_17_02_17_77049.gif

Offline

 

#2 2007-11-22 20:14:47

annoula

Biolog w pełni ;D

7898227
Call me!
Skąd: gr. IIa
Zarejestrowany: 2007-01-15
Posty: 135
Punktów :   
WWW

Re: Wykłąd 7 - podstawy żywienia

Część dotycząca cholesterolu:

CHOLESTEROL

Już na początku XX wieku odkryto związek między schorzeniami układu krążenia, a cholesterolem. Zwiększone stężenie "złego" cholesterolu i wolnych trójacylogliceroli w osoczu krwi należy do najważniejszych czynników ryzyka miażdżycy. Kiedy krew swobodnie przepływa przez naczynia krwionośne, wraz z nią do każdej komórki dostarczane są substancje odżywcze i niezbędny do życia tlen. We krwi krążą również związki, które mogą od wewnątrz uszkadzać nasze tętnice (np. wolne rodniki). Powstające w ten sposób uszkodzenia sprawiają, że w miejscach tych zaczynają osadzać się substancje tłuszczowe (głównie cholesterol) oraz płytki krwi. Tworzą się złogi, które utrudniają dopływ krwi do wielu narządów. Tym samym, dociera do nich coraz mniej tlenu, a postępujące niedotlenienie narządów prowadzi do ich niewydolności. Zwykle zwężenie nie obejmuje wszystkich tętnic, pojawia się jedynie na pewnych odcinkach. Najczęściej dotyczy to tętnic wieńcowych, które doprowadzają krew do serca. Należy jednak pamiętać, że cholesterol jest również prekursorem wielu ważnych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu związków tj. hormony płciowe, hormony kory nadnercza, witamina D, kwasy żółciowe.



Podział:
   
      LDL - "zły cholesterol"
   
      HDL - "dobry cholesterol"


LDL - "zły cholesterol"

Są to lipoproteiny o niskiej gęstości. Powodują podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi przez jego transport z wątroby do tkanek - dlatego przyspieszają rozwój miażdżycy. Podwyższony poziom cholesterolu LDL zwiększa ryzyko chorób serca gdyż ta forma cholesterolu osadza się na ścianach tętnic. Aby ograniczyć poziom tej frakcji należy ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans (produkty pochodzenia zwierzęcego np. mięso, masło, tłuste mleko oraz margaryny utwardzane, ciastka, frytki, chipsy), zwiększyć spożycie żywności zawierającej błonnik rozpuszczalny, utrzymywać prawidłową masę ciała.

HDL - "dobry cholesterol"
Są to lipoproteiny o wysokiej gęstości. Powodują obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu we krwi przez jego transport do wątroby, skąd jest wydalany - dlatego działają korzystnie, hamując rozwój miażdżycy naczyń. HDL zbiera zbędny cholesterol i przenosi go z powrotem do wątroby, żeby został przetworzony przez organizm. Może również usuwać cholesterol zalegający w tętnicach czyli cofać miażdżycę.



Źródła w żywności


  Jedynym źródłem "złego cholesterolu" w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego, a produkty roślinne (nawet te o dużej zawartości tłuszczu) nie zawierają go. Zbyt duża zawartość "złego cholesterolu" w diecie może zwiększać poziom tego składnika w surowicy krwi, choć niektórzy ludzie posiadają podwyższone "spalanie" cholesterolu pochodzącego z żywności pochodzenia zwierzęcego. Dla pozostałych jednym z zabiegów ochronnych jest ograniczenie dziennego spożycia cholesterolu do 300 mg.

Prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi

  Prawidłowe stężenie we krwi osób dorosłych:

   

      Cholesterol całkowity [mg/dl]
      - wskazane: poniżej 200
      - poziom graniczny: 201-239
      - niewskazane: 240 i powyżej

   

      Cholesterol LDL ("zły cholesterol") [mg/dl]
      - wskazane: poniżej 130
      - poziom graniczny: 131-159
      - niewskazane: 160 i powyżej

   

      Cholesterol HDL ("dobry cholesterol") [mg/dl]
      - wskazane: powyżej 45
      - poziom graniczny: 41-45
      - niewskazane: poniżej 40

   

      Trójglicerydy [mg/dl]
      - wskazane: poniżej 150
      - poziom graniczny: 151-199
      - niewskazane: powyżej 200


http://1.uploadmirror.com/uploaded/6/499/glitter_maker_10_17_2007_17_02_17_77049.gif

Offline

 

#3 2007-11-22 20:31:20

annoula

Biolog w pełni ;D

7898227
Call me!
Skąd: gr. IIa
Zarejestrowany: 2007-01-15
Posty: 135
Punktów :   
WWW

Re: Wykłąd 7 - podstawy żywienia

Wykład 6/7 - Błonnik


CZYM JEST BŁONNIK I JEGO ROLA W ŻYWIENIU


   Błonnikiem (włóknikiem) pokarmowym (angielski fiber lub dietary fiber) nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). Podstawowy podział błonnika obejmuje następujące frakcje:

1.Nazwa frakcji  2.Rozpuszczalność w wodzie 3.Główne źródła 4.Rola w żywieniu

1A.Celuloza 2A.Nierozpuszczalne 3A.Warzywa, owoce, ziarna zbóż      4A.Usuwa zaparcia, stabilizuje poziom glukozy we krwi, ogranicza przyrost masy ciała, zapobiega powstawaniu nowotworów okrężnicy, wiąże wodę i zwiększa ilość usuwanych odpadów, pomaga w wypłukiwaniu toksyn i ubocznych produktów przemiany materii w przewodzie pokarmowym

1B.Hemicelulozy 2B.Częściowo rozpuszczalne 3B.Ziarna zbóż, otręby 4B.Usuwają zaparcia, obniżają przyrost masy ciała, zapobiegają powstawaniu nowotworów okrężnicy

1C.Ligniny  2C.Nierozpuszczalne 3C.Ziarna zbóż, "zdrewniałe" warzywa 4C.Usuwają nadmiar kwasów żółciowych i cholesterolu pokarmowego, usuwają zaparcia, zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych i powstawaniu nowotworów końcowych części układu pokarmowego

1D.Pektyny 2D.Rozpuszczalne 3D.Owoce 4D.Obniżają poziom cholesterolu we krwi, regulują gospodarkę kwasów żółciowych, chronią przed nowotworami i powstawaniem kamieni żółciowych

1E.Gumy i śluzy 2E.Rozpuszczalne 3E.Dodatki do żywności 4E.Obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi, powodują powstawanie uczucia sytości


1,2,3,4 - kolejne kolumny
A,B,C,D,E - kolejne wiersze

WŁAŚCIWOŚCI

Podstawowe właściwości błonnika:

1. Pomaga w zaparciach, biegunce i bólach towarzyszących hemoroidom.

      Błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Jednakże wzdłuż całej drogi wchłania wodę, przez co zwiększa objętość masy kałowej i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek. Ułatwia to regularne wypróżnienie się. Żywność zawierająca dużo błonnika pokarmowego pomaga zapobiegać zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom, ponieważ zwiększa zawartość wody w kale, przez co  łatwiej go wydalić z organizmu.
   
2. Pomaga w walce z otyłością.

      Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek.
   
3. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.

      Błonnik rozpuszczalny (pektyny) jest rozkładany do trójkarboksylowych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za hamowanie biosyntezy cholesterolu w wątrobie. Dzięki swej  konsystencji wyłapuje i usuwa kwasy żółciowe z jelit. Ponieważ wątroba używa ich do produkcji cholesterolu, zatem gdy zostaną usunięte, obniża się poziom cholesterolu. Wydalanie kwasów żółciowych to główny sposób pozbywania się przez organizm nadmiaru cholesterolu, gdyż nie może on, tak jak inne tłuszcze zostać zmetabolizowany. Błonnik nierozpuszczalny obniża poziom trójglicerydów we krwi, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy.

4. Stabilizuje stężenie glukozy we krwi.

      Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Ponadto wydzielanie insuliny jest częściowo wywoływane i regulowane przez system hormonalny (żołądkowy peptyd hamujący GIP i enteroglukagon). Wzrost spożycia błonnika prowadzi do obniżenia poziomu hormonów.

5. Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.

      Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny  pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie (dzięki zdolnościom jonowymiennym wolnych grup karboksylowych) a nawet substancje rakotwórcze (np. poziom azotynów w organizmie skutecznie obniżają pektyny znajdujące się w jabłkach, porzeczkach i innych owocach, jeśli owoce te nie były nadmiernie opryskiwane).

       

Dodatkowe ważne informacje

      Duża dawka błonnika może zmniejszyć skuteczność innych leków, np. doustnych środków antykoncepcyjnych i leków zmniejszających stężenie cholesterolu. Powinno zachować się 2  godzinny odstęp między posiłkiem a podaniem lekarstwa.

      Połykanie dużych ilości tabletek lub kapsułek zawierających błonnik może być niebezpieczne. Po zbyt małym nasyceniu wodą zwiększają one swą objętość i mogą utkwić w gardle lub w jelitach.

      Rozpuszczalne składniki błonnika mogą ograniczać wchłanianie składników pokarmowych tj. żelazo, cynk i wapń.

      Błonnik  w jelicie grubym wchłania wodę. Jeżeli nie ma wystarczającej ilości wody, stolec będzie twardy i gęsty, może też powodować zaparcia. Aby maksymalizować efekty błonnika i optymalizować eliminacją produktów ubocznych przemiany materii, powinno dostarczać się przynajmniej 2 litry wody dziennie.

      Nagłe dostarczenie organizmowi dużej dawki błonnika może wywołać wzdęcia i bóle brzucha. Dotyczy to zwłaszcza roślin strączkowych. U niektórych osób produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie pszenne, mogą podrażnić żołądek.





ZAPOTRZEBOWANIE NA BŁONNIK

   W Polsce spożycie błonnika kształtuje się na poziomie 15 g dziennie. W społeczeństwach nieuprzemysłowonych, w Afryce spożycie błonnika wynosi około 60 gram na dobę. Efektem tego jest niska bardzo niska zachorowalność na choroby nowotworowe jelita grubego i odbytu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 20-40 g błonnika dziennie.

Ostatnio edytowany przez annoula (2007-11-22 20:34:22)


http://1.uploadmirror.com/uploaded/6/499/glitter_maker_10_17_2007_17_02_17_77049.gif

Offline

 

#4 2007-11-22 22:22:21

Klaudia

Moderator

Zarejestrowany: 2007-01-15
Posty: 476
Punktów :   

Re: Wykłąd 7 - podstawy żywienia

matko , chcialo ci sie to przepisywac ???
nie dosc ci meczyc raczki na wykladzie

Offline

 

#5 2007-11-23 14:51:50

ziomaleczka

Biolog w pełni ;D

Zarejestrowany: 2007-01-15
Posty: 260
Punktów :   

Re: Wykłąd 7 - podstawy żywienia

Dziękuję ślicznie dobra kobieto


"... CAUSE WE ALL HAVE WINGS, BUT SOME OF US DON'T KNOW WHY..."

Offline

 

#6 2007-11-23 18:28:53

annoula

Biolog w pełni ;D

7898227
Call me!
Skąd: gr. IIa
Zarejestrowany: 2007-01-15
Posty: 135
Punktów :   
WWW

Re: Wykłąd 7 - podstawy żywienia

Nie męczyłam rączek na wykładzie Męczyłam je w domku przy przepisywaniu - na darmo T_T

Znalazłam to na pewnej stronie internetowej, gdy nie mogłam się odczytać z notatek koleżanki.

http://zdrowezywienie.w.interia.pl/bialka.htm

http://blonnikpokarmowy.fm.interia.pl/

Coś mnie trafiło jak to zobaczyłam >_<

Nie będę togo komentować... Szkoda słów.


http://1.uploadmirror.com/uploaded/6/499/glitter_maker_10_17_2007_17_02_17_77049.gif

Offline

 

#7 2007-12-02 16:44:40

annoula

Biolog w pełni ;D

7898227
Call me!
Skąd: gr. IIa
Zarejestrowany: 2007-01-15
Posty: 135
Punktów :   
WWW

Re: Wykłąd 7 - podstawy żywienia

Jak widać po ostatnim wykładzie, babka nadal się nie przemęcza jeśli chodzi o opracowywanie dla nas tematów.
Wszystko można znaleźć pod linkiem który już wcześniej podawałam.

http://zdrowezywienie.w.interia.pl/witaminy.htm

Ostatnio edytowany przez annoula (2007-12-02 16:45:31)


http://1.uploadmirror.com/uploaded/6/499/glitter_maker_10_17_2007_17_02_17_77049.gif

Offline

 

#8 2007-12-02 17:24:37

ziomaleczka

Biolog w pełni ;D

Zarejestrowany: 2007-01-15
Posty: 260
Punktów :   

Re: Wykłąd 7 - podstawy żywienia

powiedzcie mi tylko jedno: co było na pierwszym wykładzie z żywienia? Pozdrawiam


"... CAUSE WE ALL HAVE WINGS, BUT SOME OF US DON'T KNOW WHY..."

Offline

 

#9 2007-12-02 19:26:15

Klaudia

Moderator

Zarejestrowany: 2007-01-15
Posty: 476
Punktów :   

Re: Wykłąd 7 - podstawy żywienia

'czlowiek i jego pokarm"
byly terminy jak dieta,zywnosc,posilek,odzywka itd...mechanizmy regulacji spozywania pokarmu...

Offline

 

#10 2007-12-04 19:23:56

annoula

Biolog w pełni ;D

7898227
Call me!
Skąd: gr. IIa
Zarejestrowany: 2007-01-15
Posty: 135
Punktów :   
WWW

Re: Wykłąd 7 - podstawy żywienia

Dla osób robiących sobie ściągi - zagadnienia z wykładów o układzie trawiennym:

http://www.lubien.kujawy.pl/strona/zagl … /a_ut.html


http://1.uploadmirror.com/uploaded/6/499/glitter_maker_10_17_2007_17_02_17_77049.gif

Offline

 

#11 2007-12-04 20:02:33

ziomaleczka

Biolog w pełni ;D

Zarejestrowany: 2007-01-15
Posty: 260
Punktów :   

Re: Wykłąd 7 - podstawy żywienia

Ja po prostu jestem w szoku... Rozumiem że można ściągać informacje z netu żeby ułożyć wykład. Ale żeby ściągać w całości..... Niezła jest.... hahahaha


"... CAUSE WE ALL HAVE WINGS, BUT SOME OF US DON'T KNOW WHY..."

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.ana-promotyle.pun.pl www.wszystkoohowrse.pun.pl www.dragonballgame.pun.pl www.narutofight.pun.pl www.sonyjava.pun.pl