A tak dla picu :) Pozdrawiam :D (przepisałam, więc wklejam).
ŻYWNOŚĆ MOŻNA UZNAĆ ZA FUNKCJONALNA JEŚLI: * udowodniono jej korzystny wpływ na jedna lub więcej funkcji organizmu ponad efekt żywieniowy. Wpływ polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia i/lub zmniejsza ryzyko chorób * musi przypominać postacią żywność konwencjonalna i wykazywać korzystne działanie na organizm w ilościach których oczekuje się ze będą normalnie spożywane z dieta * produkt ze składników naturalnych i udokumentowany klinicznie pozytywny efekt prozdrowotny * nie są to tabletki, suplementy spożywcze, kapsułki, krople, może to być część składowa diety ale nie może zastępować wszystkich produktów * może obniżać poziom cholesterolu, wzmacniać układ odpornościowy, przywracać równowagę mikrobiologiczna, wspomagać leczenie zespołu jelita drażliwego, działać przeciwzapalnie.
ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNĄ MOŻNA PODZIELIĆ NA: * naturalnie bogata w składniki prozdrowotne (marchew zielona herbata czosnek) * do których składniki pro zostały dodane (margaryna z pro i prebiotykami, z z kwasami omega 3) * w których zwiększono dostępność składników pro (dodanie inuliny która zwiększa wchłanianie wapnia) * z których usunięto składniki antyżywieniowe * żywność: niskoenergetyczna, wysokobłonnikowa, probiotyczna, niskosodowa, o zredukowanej zawartości cholesterolu, energetyzująca. Obecnie do grup produktow spełniających kryteria żywności funkcjonalnej można zaliczyć: *produkty wzbogacone w: - nienasycone kwasy tłuszczowe - stanole - błonnik pokarmowy - witaminy i składniki mineralne - pro i prebiotyki * produkty zawierające obniżoną zawartość: - cholesterolu - sodu - kalorii
PROBIOTYKI Preparaty lub żywe mikroorganizmy korzystnie oddziaływujące na organizm ludzki bądź zwierzęcy. Przetwory mleczne: Bifidobacterium, Lactobacillus. Wpływ: *chronią nasze jelito przed infekcjami spowodowanymi przez patogeny (obniżają pH za pomocą kwasu mlekowego i produkują naturalne antybiotyki) * odporność organizmu i stabilizacja ścian jelita (bariera dla patogenów) * zwiększają wchłanianie mikroelementów (wapń magnez cynk żelazo) tym zmniejszając np. ryzyko osteoporozy * chronią przed rakiem lub zapaleniem jelita grubego * pomagają przy usuwaniu promieniotwórczego srontu z naszego organizmu i neutralizują znaczna część toksyn pokarmowych
PREBIOTYKI Nie trawione w jelicie substancje obecne w żywności względnie dodatki do żywności wspomagające wzrost lub przemianę mało pożądanych mikroorganizmów. Działanie tych substancji określa się jako „efekt bifidogenny”. Najważniejszą substancja z tej grupy jest inulina oraz laktulosa i krótkołańcuchowe fruktooligosacharydy. Inulina to węglowodan zbudowany głównie z fruktozy, nie trawiony przez enzymy znajdujące się w organizmie człowieka. Pozyskuje się ja z kłączy cykorii.
WTÓRNE SUBSTANCJE ROŚLINNE: *składniki roślin aktywne biologicznie, pozytywne ich działanie zdrowotne to np. potencjał antyoksydacyjny * przeciwutleniacze (ochrona przed wolnymi rodnikami) * przeciwnowotworowe * modulacja odporności * obniżanie poziomu cholesterolu * działanie antybiotyczne * oraz przeciwzakrzepowe
Należą do nich: * karotenoidy (owoce warzywa) * saponiny (strączkowe szpinak) * fitosterole (nasiona orzechy olej sojowy) * glukozynolany (gorczyca chrzan kapusta) * flawonoidy (cebula brokuły jabłka) * kwasy fenolowe (kawa pełne ziarno ziemniaki) * fitoestrogeny (nasiona soi) * monoterpany (olejki eteryczne) * siarczki (czosnek cebula)
Przykłady żywności funkcjonalnej: *Jogurty i inne fermenty mleczne (lactobacillus, bifidobacterium-> funkcjonowanie przewodu pokarmowego, hamowanie rozwoju bakterii gnilnych w jelicie grubym) *tłuszcze do pieczywa (fitosterole, fitostanole-> obniżają poziom LDL, zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia) *jaja wzbogacone w kwasy omega 3 (wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3EPE i DHA-> podwyższanie HDL, obniżanie ciśnienia krwi, zmniejszanie ryzyka chorób krążenia).
|